kracht blog

De kracht van bescheidenheid

Maar al te vaak gebeurt het dat in vergaderingen alleen de meest extraverte personen aan het woord  komen. Ook al ben je talentvol en heb je veel ideeën,  je moet je kans grijpen, anders kom je niet aan bod. Je zou kunnen zeggen dat we eigenlijk de bescheiden en rustige mensen niet meer henzelf laten zijn. (Citaat van journalist Mariska Jansen)

Succesvolle ideeën moeten uitgebreid worden gepost en van de daken worden geschreeuwd, anders ben je niet zichtbaar genoeg voor je organisatie.

Maar waarom draaien we het niet om? Waarom ga je als werkgever en leidinggevende niet juist op een andere manier met je talent om? Als je talent wilt behouden, is 1 van de belangrijkste eisen om je medewerker zichzelf te laten zijn. Dus ook de stille krachten.

Iedereen is anders, dus iedereen ontwikkelt en uit zijn/haar talent het best op een andere manier.

Bescheidenheid is ten onrechte in het verdomhoekje geraakt. Want het is juist een krachtige vorm van zijn. Het heeft ook met wijsheid te maken, het gevoel dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Ik heb jarenlang deze eigenschap van mezelf weg proberen te duwen. Maar nu ben ik er met recht trots op. Vanuit een bescheiden houding kun je er echt voor anderen zijn, zonder jezelf weg te cijferen. Je bouwt een sterkere band met relaties op, omdat bescheiden mensen zich richten op het écht leren kennen van de ander. Vaak zijn we ook beter in luisteren, observeren en analyseren. 

Wanneer je in je bescheiden kracht bent straal je vertrouwen uit, kun je zelfkritisch zijn, kun je goede ideeën vanuit jouw team aanscherpen en naar de juiste weg coachen.

Bescheiden, stille krachten koester je door ze zichzelf te laten zijn. Door vaker waardering uit te spreken (want ze zullen er zelf niet om vragen). En door indien nodig zorg te dragen dat ze mentaal sterker worden. Niet door hun eigenschappen zoals bescheidenheid weg te laten drukken, maar wel door te stimuleren om zich te openen naar collega’s en hun mening te delen.

Niet door te pushen, maar door ruimte te geven voor zelfreflectie en het onderzoeken en uiten van gevoelens.

En daarnaast door deze medewerkers in kleine stappen meer risico te leren nemen met hun talent. Om te kunnen groeien. 

Afgelopen jaar ben ik bezig geweest met het bouwen van een online cursus voor startende, bescheiden medewerkers. Om ze te kunnen helpen hun eigen kracht te vinden. Om te groeien, door uitdagingen aan te gaan en meer risico te leren nemen. Nieuwsgierig?

Op https://sashteamtrainingen.nl/e-landing-page/meer-risico-nemen/ binnenkort de lancering. Je kunt er nu alvast een avontuurlijke vragenlijst voor meer lef downloaden.

Deel het met anderen: