Drijfveren en talent

Teams presteren het best als teamleden werk doen wat ze echt leuk vinden en er goed gebruik wordt gemaakt van ieders talent en kwaliteiten. Er bestaan veel boeken en artikelen over werkgeluk en teamprestaties. Het komt hierop neer: wees jezelf, doe waar je goed in bent, wees open en spreek met je collega’s over  ieders specifieke talenten en kwaliteiten. Werk samen met energie en passie.

Kwaliteiten zien en inzetten

Als je weet wat jou uniek maakt en je zet die kwaliteiten bewust in, dan haal je continu het beste uit jezelf en uit je werk. Je gaat positiever denken over jezelf en over anderen. Je ziet niet alleen je eigen kwaliteiten, maar staat ook meer open voor die van je collega’s en van je team als geheel. Ook zul je merken dat je je werk effectiever en met meer plezier doet en dat je makkelijker samenwerkt.

Ontdek jouw talent door een lijstje van jouw kwaliteiten te maken:

 • Denk aan momenten in je leven (werk en privé) waaraan je met voldoening terugkeek, waarin je helemaal in je element was. Wat deed je toen? Waar was je goed in?
 • Welke eigenschappen van jou waarderen anderen? (partner, vrienden, collega’s, leidinggevende)
 • Wat laat je graag zien van jezelf? Welke kwaliteiten liggen dicht bij jou?

Eigenschappen en kwaliteiten kun je verder ontwikkelen, je gaat hierdoor beter presteren en het inspireert en motiveert. Werken vanuit talent geeft je energie.

Bij welke werkactiviteiten kun je jouw talent het meeste inzetten?

 • In welke nieuwe werksituaties kun je jouw sterke punten meer gebruiken?
 • Welke nieuwe vaardigheden kun je leren om jouw talenten te verbeteren?
 • Welke acties kun je ondernemen om deze vaardigheden te leren? (kun je je bv bij een werkgroep aansluiten, training volgen, project oppakken)
 • Hoe kun je jouw werk uitbreiden of anders inrichten om jouw talenten beter te benutten?

Drijfveren

Je drijfveren beïnvloeden je gedrag en hoe je denkt. Ze kunnen je inspireren en motiveren en zorgen ervoor dat je in actie komt. Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij je leiden bij keuzes die je maak en dingen die je doet? Als je je drijfveren kunt gebruiken in je werk, heb je meer plezier in wat je doet en presteer je beter. Ben je je bewust van je drijfveren, dan maak je betere keuzes in je werk en in je leven. Goed voor jezelf, jouw omgeving en jouw team.

Andersom kan het zomaar zijn dat een collega iets doet wat jou belemmert om met plezier en energie vanuit je drijfveren te werken. Dat het gedrag van die collega hierdoor irritatie bij jou opwekt. Verschillen in drijfveren, talent en kwaliteiten kan juist goed zijn voor de teamprestaties. Zolang je bereid bent om open te staan voor elkaars verschillen. Elkaar probeert te begrijpen en lastige gesprekken niet uit de weg gaat. 

10 tips om samen te werken met drive & passie

Tien tips om optimale prestaties en werkplezier met jouw team te bereiken:

 1. ken de drijfveren van jezelf en je teamleden: Wat geeft jou energie en wat motiveert jou, in je werk en in je leven?
 1. erken de verschillen in drijfveren van elkaar (iemand die 2 dagen werkt kan bijvoorbeeld al hele andere drijfveren hebben dan jij als fulltimer)
 1. maak aan elkaar duidelijk welke werkzaamheden je op het lijf geschreven is, waar jullie kwaliteiten liggen
 1. vraag in je werk om uitdagingen, die jou stimuleren tot mooie prestaties
 1. specialiseer jezelf in datgene waar jij super goed in bent en energie uit haalt
 1. geef elkaar een bijnaam die past bij elkaars specifieke expertise, kwaliteit of eigenschap
 1. werk samen aan projecten met collega’s die jou aanvullen (bijvoorbeeld met andere vaardigheden) Verdeel taken naar talent en energie geving.
 1. erken de verschillen in elkaars kwaliteiten, tempo en werkwijze
 1. richt je op concrete teamprestaties die waardevol zijn voor het hele team. Zorg samen voor heldere doelen en verantwoordelijkheden. Evalueer.
 1. geef elkaar geregeld en open feedback en complimenten. Benoem en vier de successen!

Deel het met anderen: