energie

Energy flows, where focus goes

Focus op de juiste dingen, is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Waar ik vaak complimenten voor krijg en waar ik heel dankbaar voor ben is mijn positieve energie. Dit komt vooral doordat ik doe wat bij mij past. Maar betekent dit dat ik altijd in die positieve energie flow zit? Nee hoor. Ook ik heb wel eens periodes waarin ik vast zit in zorgen, spanning of mij niet fit of minder happy voel.

Soms kom ik er dan pas na een aantal dagen achter, dat mijn focus verkeerd ligt. Dat ik steeds bezig ben met het onder controle houden of het oplossen van zorgen of problemen en het hoe en waarom blijf analyseren. Maar daarmee trek je je focus en dus je energie er juist verder naar toe. Het negatieve in. Misschien herken je ook wel dat je gedachten steeds maar weer rond gaan over bepaalde negatieve situaties. Maar daarmee help je jezelf of ook je collega’s niet. Dat kost alleen maar energie.

Tijd om je focus te verleggen en je energie te shiften.

Door de focus te verleggen kun je niet alleen je eigen energie, maar ook de energie in jouw team shiften naar een positievere energie

Focus op wat goed gaat

Door het hoge werktempo dat in veel banen wordt gevraagd, kan het zijn dat je onvoldoende stilstaat bij wat er goed gaat. Negatieve aspecten krijgen dan meer aandacht dan positieve. Dingen die niet goed gaan, kritiek.

Wanneer je focust op het positieve en ook tijd neemt hier geregeld bewust naar te kijken en te benoemen. Krijgen negatieve aspecten (zoals ook werkdruk) minder aandacht als de positieve doelen waarvoor je werkt.

Oefeningen voor een positieve energieshift

Oefening 1: Schrijf aan het einde van de dag drie dingen op die positief waren aan je werk. Na een tijdje kijk je vast positiever naar je werk. (Dit kunnen jullie ook wekelijks als team doen)

Oefening 2 Teamfocus vragen: Wat houden jullie krampachtig vast? Waar ligt de focus nu op, wat juist energie kost ipv oplevert? Waar zouden jullie de focus naartoe kunnen en willen verleggen?

Neem bewust pauzes

Je krijgt betere focus en meer energie door rust, eigenlijk weten we dit wel… Maar toch zie ik keer op keer mensen tegen beter weten in doordraven. Het werk moet af, we moeten op tijd dit en we moeten op tijd dat. Als ik mijn pauze of het rondje wandelen oversla krijg ik meer gedaan. Wrong!

Wil je productiever en energieker aan het werk, pak dan juist je rustmomenten!

Slaap en pauzes zijn belangrijk om op te laden. Het heeft een positief effect op je creativiteit, energie, focus en productiviteit. 

Pauze nodig van je hoofd en van wat er allemaal moet?

Mentale pauze oefeningen: 

1. Doe 5-10 minuten iets onzinnigs: Teken je collega als stripfiguur, doe de handstand, trek gekke bekken in de spiegel, gooi een dobbelsteen en verzin met collega’s een leuke opdracht bij ieder getal, etc. Spelen en lachen is gezond, het werkt ontspannend, stress verlagend en stimuleert je creatieve energie.

2. Veel bezig in je hoofd? Zoek een rustige plek op en verleg de focus met al je aandacht naar je lijf en je ademhaling. Of ga bewegen, sporten, iets creatiefs doen met je handen, wat maar bij jou past.

3. Een inkoppertje, maar zo belangrijk: doe iedere dag iets waar je blij van wordt! De dagen vliegen voorbij. Zorg toch ook op drukke dagen voor voldoende energiegevers in jouw dag.

Tot slot: Experimenteer vaker dan 1x

De kracht van herhaling geldt ook hier. Experimenteer met wat voor jou werkt. Blijf je focus verleggen naar wat juist energie brengt ipv kost.

Wat als je je analyserende, rationele, probleemoplossende of controlerende gedachten eens helemaal loslaat. En vanuit stilte intuned op je intuïtie of anders gezegd je gut feeling, wat zegt dat dan? Waar kun jij je energie meer laten stromen?

En experimenteer ook zeker samen met je team. Kijk naar welke focus hebben we los te laten en waar willen onze energie heen?

Wil je met je team echt eens uitzoomen en stilstaan bij energiegevers, dan kan ik je helpen dit te faciliteren. Kijk bij de teamactiviteiten van Sash Buiten

Deel het met anderen: