Grip op Focus

Afdwalende gedachten terwijl ik deze focus blog schrijf. Mijn hoofd is nog bij mijn plannen voor mijn onderneming in 2021 en een workshop die gepland staat. Waar ik weer een mail bij zoek om te noteren wat ik niet moet vergeten. Okee STOP dit gaat helemaal over FOCUS en in dit geval het gebrek aan.

Laad jij je ook vaak genoeg afleiden door binnenkomende berichten, mails of juist je eigen gedachtes die afdwalen?? Niet efficiënt als je je taken af wilt maken. In deze blog neem ik je mee naar grip op focus.

Gemiddeld krijg je meer als 100 berichten/chats/updates/mails per dag. Er komen miljoenen bits aan informatie in ons hoofd binnen en je gedachten dwalen gemiddeld 500 keer per dag af van waar je mee bezig bent. Niet gek dus dat het voor veel van ons lastig is de focus te vinden. We verliezen hersencapaciteit door het wisselen van taken en het opsplitsen van onze aandacht.

Voorbeeldmomenten van het verliezen van hersencapaciteit en aandacht:

  1. Als je van een taak of project dat nog niet af is, meteen doorgaat naar een andere taak, dan laat je een deel van je aandacht achter bij die taak. Daardoor heb je minder hersencapaciteit over voor de nieuwe taak.
  2. Als je aansluitend aan een afspraak, direct een volgende meeting hebt. Dan blijft een deel van je brein, eerst nog hangen bij de eerste afspraak en wat er gezegd is. Hierdoor zijn we minder scherp in de volgende meeting.
  3. En zo kan het ook door een binnenkomend telefoontje, mailtje of vraag van je collega dat je tussendoor afhandelt, tot wel een kwartier duren voordat je weer volledige focus hebt op je eigenlijke taak.
  4. Andersom kan ook: dat juist doordat een taak routine is of te langzaam is, je hersenen op zoek gaan naar afleiding en nieuwe prikkels. Je hersenen benutten nou eenmaal graag hun maximale capaciteit.

Tips om concentratieverlies te voorkomen en grip te hebben op focus:

Wanneer je snel afgeleid wordt/afdwaalt bij een te eenvoudige taak, dat niet uitdagend genoeg is voor je hersenen:

  • Zorg dat de taak uitdagender wordt. Geef jezelf een tijdslimiet of zoom in op details/ verbeterkansen.
  • Een andere optie is om er een simpele taak bij te doen. Niet één die ook veel aandacht vergt, want dan ben je terug bij af. Maar bijvoorbeeld doodles tekenen of een balletje klei kneden of de radio aanzetten.
  • Als je een stuk moet lezen en je gedachten dwalen af, lees dan eens wat sneller met je ogen over de regels heen. Door het verhogen van het leestempo wordt het uitdagender voor je hersenen en moeten ze je aandacht er wel bij houden.

Bij focusverlies door wisselen van taken:

  • less is more, focus op belangrijke zaken. plan deze als eerst. schrap taken die er niet echt toe doen, delegeer ze of plan standaard op bijvoorbeeld vrijdagmiddag ‘het verloren uurtje” waarin je deze taken oppakt
  • zorg dat je taken die hetzelfde zijn of bij elkaar horen bundelt. Zo hoef je niet elke keer opnieuw erin te duiken als het ware.
  • plan blokken van 90 minuten: onderzoekers hebben aangegeven dat dit de ideale tijd is om aan een stuk door te werken.
  • plan pauze na elk blok, om je hoofd leeg te maken en volledig te kunnen focussen op je volgende takenblok
  • Begin je dag met de moeilijkste taak, project of meeting. Aan het begin van de dag heb je nog de meeste energie en focus
  • plan in 1 van de middag blokken tijd in voor onverwachte zaken (bij nood kun je altijd nog dit blok naar voren halen)
  • ruim je bureau op, zorg voor zo min mogelijk afleiding (bv geluid meldingen van berichten uitschakelen)
  • plan die social media/ berichten tijd apart in, dus doe het NIET tussendoor hoe verleidelijk ook. Dit zorgt voor verlies van aandacht, focus, hersencapaciteit en daarmee tijd en efficiëntie!
  • heb je je kids thuis? tja ik geef toe dit is een echte focus uitdaging. Zorg voor een duidelijk schema, voor jezelf alsook voor je kinderen. Wanneer is het schooltijd? Wanneer is het speeltijd, wie is wanneer schoolbegeleider? En spreek af wanneer ze je niet mogen storen.

Tot slot geloof ik ook in betere focus en flow, door positiviteit en rust

Als je focust op het positieve en ook geregeld tijd neemt er bewust op in te zoomen en te benoemen. Krijgen negatieve aspecten (zoals het hoge werktempo) minder aandacht als de positieve aspecten en doelen van je werkt.

Neem voldoende rust. Slaap en pauzes zijn belangrijk om op te laden. Het heeft een positief effect op je creativiteit, energie, focus en productiviteit!

En weet dat je niet de enige bent die geregeld is afgeleid! Nu heb je echter handvatten om je FOCUS weer aan te zetten;) Of zoals mijn collega’s het bij mij noemen: Sacha zit weer in haar bubbel.

bronnen voor deze blog: cursus timemanagement en het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos

Deel het met anderen: