Het effect van ervarend leren in een buitenomgeving

Vanuit de poll die ik vorige week heb geplaatst op Linkedin en Facebook over hoe medewerkers graag leren, geeft momenteel meer dan 80% als antwoord ik leer het liefst met live trainer. Ook het grootste aantal deelnemers volgt het liefst live (offline) een training, cursus of workshop.

Toch fijn om te weten dat het vak van trainer belangrijk wordt gevonden! Dat het juist nu we nog steeds veel thuiswerken gezien wordt als een kans om elkaar live te ontmoeten en van en met elkaar te leren.

Ik geef het liefst teamtraining op een buitenlocatie. Niet alleen voor mijzelf uiteraard, maar ook juist voor het team. De aanwezigheid van een groene buitenomgeving maakt medewerkers meer ontspannen en creatiever. Dat maakt dat ze sneller een open houding krijgen en door ervarend leren tot nieuwe inzichten komen. Als je buiten bent met je collega’s vallen vaak kantoor praat en de werkinhoudelijke discussies weg. Je praat meer vanuit jezelf en je komt sneller tot de kern. Mensen zijn gewoontedieren. Overleggen verlopen vaak hetzelfde en er ontstaan ook al snel patronen in het team.

Om patronen (waar nodig) te doorbreken, om creativiteit en verandering te stimuleren is een andere omgeving nodig. Daarom train ik teams het liefst op een buitenlocatie. Samen op avontuur naar inzicht & verandering.

Theoretisch leren versus ervarend leren

Over de 11 jaar dat ik bij Randstad heb gewerkt, heb ik heel wat trainingen mogen volgen. Verplicht en vrijwillig. Vooral de trainingen die theorieën behandelden zijn bij mij niet blijven hangen. Misschien vaag nog een paar thermen. En dat is wat er gemiddeld genomen ook gebeurd. Er blijft vaak minder dan 30% van het geleerde in een training hangen.

Een medewerker wordt naar een communicatietraining gestuurd, krijgt theorieën en handvatten. Oefent met rollenspellen, denkt ook echt wat geleerd te hebben. Komt dan terug in de dagelijkse praktijk, waar hij/zij het geleerde zou moeten toepassen…. Maar zonder discipline en zonder ondersteuning in zijn/haar werkomgeving gebeurd dit nauwelijks.

Wat gaat er mis?
  1. de rest van het team heeft niet tegelijk deze training gehad, dus oefent niet mee
  2. waan van de dag
  3. kracht van herhaling ontbreekt. Na 1 dag theoretische training heb je wel wat geleerd, maar zit het nog niet in je systeem. 

Eigenlijk zou je heel gedisciplineerd wekelijks opnieuw de theorie en opdrachten moeten doornemen om het dan dagelijks ook weer toe te passen in de praktijk. Gebeurt dit? Nee de meeste medewerkers gaan gewoon weer mee in de waan van de dag.

Welk soort trainingen werken dan wel? 
  • Trainingen met betrekking tot nieuwe systemen, die je direct erna moet gaan gebruiken bijvoorbeeld.
  • Praktijkgerichte training, die je vervolgens zelf weer aan een ander leert.
  • Trainingen die je met een gedeelte van of met het hele team hebt gevolgd en samen blijft toepassen/ oefenen. Vervolgafspraken in hebt gemaakt.

En de trainingen waar ikzelf het meeste heb gehad, waren die trainingen die daarnaast ook actief zijn geweest.  Die trainingen die in je geheugen zijn blijven hangen omdat ze zo leuk waren. Omdat je door te ervaren inzichten hebt gekregen. Waarbij je vervolgens als je weer aan het werk bent en iets doet (vanuit een oud vertrouwd patroon), je wordt herinnerd aan wat er gebeurde tijdens de training en wat je nu anders kunt doen.

Daarom geloof ik in en sta ik voor ervarend leren. Dit is waarom ik actieve teamtrainingen op buitenlocaties geef, omdat ze werken.

Deel het met anderen: