Intuïtie versterken = gezonder werken

Steeds meer mensen ervaren stress, druk en angst en daarmee groeit tegelijkertijd het verlangen naar rust en balans. Geen wonder dat we steeds vaker de natuur opzoeken. De plek waar je rust en ontspanning vindt, maar ook dichterbij je intuïtie komt.

Ik weet nog goed het moment dat ik tegen al mijn verstand in en toch in vol vertrouwen mijn intuïtie volgde, tijdens mijn backpackers jaar in Australië. Mijn geld was bijna op en ik probeerde in de stad Adelaide een baantje te vinden (net als vele anderen). Waar andere backpackers om mij heen na een paar weken de moed al hadden verloren, groeide bij mij het vertrouwen dat het wel goed kwam. 

Tijdens een meedraai dag in een koffietent werd ik gebeld door Lyall. Iemand uit Marree, een klein plaatsje midden in de Outback, die via passanten had gehoord dat ik werk zocht. En ik wist meteen dit moet ik doen! Super spannend, want met mijn allerlaatste geld kocht ik een bustour ticket van een excursie door de Outback. 

Op dag 2 van deze tour werd ik gedropt in Marree. Een stoffig plaatsje in de immense zandvlakte van de Outback, met maar een paar huizen en veelal oude mannen en aboriginal inwoners. De andere toeristen uit de bus keken mij ontzet aan: Hier kun je toch niet blijven? Hier is niets! En tegen de gids: we kunnen haar hier toch niet achterlaten?

Maar mijn toekomstige baas Lyall (de eigenaar van de lokale garage, supermarkt, bank en camping) kwam breed lachend met open armen naar buiten. Ik weet nog heel goed hoe hij eruit zag op dat moment: een open gesprongen overhemd over een dikke buik en hij zat onder de zwarte smeer van een bandenwissel. En terwijl mijn medereizigers met nog meer afschuw keken, wist ik het zeker: hier moest ik zijn!

De paar weken dat ik er zou blijven werden maanden en ik heb er de beste, meest avontuurlijke tijd ooit beleefd. En mijn toeristische kennis en organisatie skills bleken erg waardevol voor het dorp, hetgeen mij voldoening en extra geld voormijn reis opleverde.

Als ik mijn verstand en het advies van anderen had gevolgd, had ik de lessen en het avontuur daar nooit beleefd. Door het volgen in vol vertrouwen van mijn intuïtie, wel.

Wij zijn het als mens veelal verleerd op onze intuïtie te vertrouwen.

We leren in deze tijd ons rationalisme meer te waarderen dan onze intuïtie. Door alle drukte komen we er ook nauwelijks meer bij. We onderdrukken onze intuïtie door te rationaliseren en het willen begrijpen. We doen onze ingevingen af als verbeelding of toeval en nemen ons onderbuikgevoel ook niet al te serieus. 

Einstein zei: ‘de intuïtieve geest is een gave en de rationele geest is zijn dienaar.’ We hebben een wereld gecreëerd die de dienaar koestert en niet de gave.

Deze quote komt uit een interview van de volkskrant met Gerd Gigerenzer (psycholoog, onderzoeker en voormalig directeur van MP institute of human development)

Beslissingen nemen op basis van intuïtie

Uit het onderzoek dat Gerd Gigerenzer deed, blijkt dat CEO’s meer dan 50% van de belangrijke beslissingen nemen op basis van hun intuïtie. (Die ze vervolgens gaan onderbouwen met cijfers) Gerd Gigerenzer duidt intuïtie als een onbewuste intelligentie.

Wij zijn in mijn ogen als mens niet alleen een lichaam met een denkhoofd, maar hebben ook een geest. Kijk naar het woord inspiratie: Komt van in-spirit ofwel ‘zijn in de geest’

Hoe dankbaar ben jij voor de momenten dat je een briljante ingeving hebt? Die inspiratie komt vaak op het moment dat je ontspannen bent, in contact met je gevoel, lijf & intuïtie. Wanneer je onder de douche staat, buiten aan het wandelen of fietsen bent of creatief bezig bent. Bijna nooit wanneer je alleen maar druk bezig bent met je werk of je gedachten.

Hoe kun je die verbinding met je intuïtie dan weer versterken?

Door de natuur in te gaan.

De natuur nodigt uit tot vertragen. Je brein krijgt nieuwe, maar rustige prikkels van een groene omgeving in een rustig, herhalend patroon van bladeren en bomen. Dit helpt om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Je lichaam is een zeer betrouwbare bron van informatie. Via je lichaam kun je vaak goed contact krijgen met je intuïtie. Zodra je gedachten rustig zijn geworden en je je aandacht verplaatst naar je lichaam, zul je merken dat je veel in je lijf kunt voelen.

Wanneer je jezelf de ruimte geeft om te vertragen en al je zintuigen open zet om de natuur te zien en te horen, de geuren echt te ruiken, bewust je voeten te plaatsen, langzamer te bewegen of zelfs even stilstaat om te voelen of te staren, dan prikkel je niet alleen je verwondering en nieuwsgierigheid, maar ook je 6e zintuig oftewel je intuïtie & inspiratie.

In de Japanse cultuur heet dit Shinrin yoku, oftewel bosbaden. Iets wat daar ook door bedrijven veel wordt ingezet voor de gezondheid van hun medewerkers.

Het ontspannen, vrij in de natuur zijn, brengt je bovendien in een positieve stemming. En dat is gunstig voor je intuïtie. Je staat meer open voor nieuwe dingen, je kunt beter associëren en komt vanuit inspiratie eerder op originele oplossingen. Bovendien wanneer je lekker in je vel zit, vertrouw je meer op je gevoel.

Hoe herken je intuïtie?

Dat is denk ik voor iedereen verschillend. Soms (zoals in mijn voorbeeld) voelt het als een helder weten, iets dat je trekt en uitnodigt daar naartoe te gaan. Soms komt er een beeld of een spontaan idee, wat misschien wel heel spannend is, maar waarvan je weet dat het ook een goed gevoel geeft als je het zou volgen.

Bij intuïtie is er sprake van een soort uitnodiging, waarbij je de keuze hebt om erop in te gaan. Maar soms (in het geval van gevaar, zoals een tak die naar beneden valt) voel je plots de urgentie om een stap te zetten, waarbij je pas achteraf begrijpt waar die urgentie vandaan kwam.

Je hoofd (het denkgedeelte) houdt zich vooral bezig met het verleden en de toekomst. Je gevoel en je intuïtie veel meer met het nu. Hoe mooi zou het zijn als die 2 in balans zijn en je bij het nemen van beslissingen deze 2 kunt combineren? Dat geeft veel meer positieve energie aan de keuzes die je maakt.

Ik geloof dat daar een sleutel ligt tot gezonder werken: wanneer we ons meer laten begeleiden door onze intuïtie en van daaruit bewuster stappen zetten in samenwerking met onze kennis.

Tot slot: Gebruik de natuur als inspiratiebron om jezelf en je team te verrijken

De natuur brengt je weer in contact met je roots (oorspronkelijk komen we nou eenmaal uit die natuur) en versterkt daarmee de verbinding met jezelf, je lichaam en geest.

Ontdek het zelf, ga de natuur in, alleen of met anderen. En zoek dan zeker ook even de stilte en nieuwsgierige verwondering op. Je wint er altijd iets mee, want gezond is het sowieso 😉

Wil je met je team leren vertragen en ruimte geven aan verbinding en intuïtie? Kijk dan of de TEAM EXPERIENCE iets voor jullie kan zijn. Een speelse en laagdrempelige manier om tijdens een teambuilding jullie intuïtie en creatievermogen te versterken.

Research artikel volkskrant: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gerd-gigerenzer-over-intuitie-veel-ceo-s-nemen-de-helft-van-de-grote-beslissingen-op-gutfeeling~bb94d960

Deel het met anderen: