Ontspannen werken?

Ik heb vakantie, heerlijk! Genieten van de kleine dingen, de mooie omgeving en het samen op pad zijn.

Volledige ontspanning en geluk ervaren. 

Dan vraag ik mijzelf toch af: Waarom lukt het niet altijd om ook deze ontspanning en geluk te voelen in ons dagelijkse werk?

Ik denk dat iedereen het met mij eens is als ik zeg: dat je met meer plezier en effectiever werkt, wanneer je ook geluk en ontspanning ervaart tijdens je werk. Toch werkt iedereen heel hard om al ‘het werk’ gedaan te krijgen, zonder echt tijd te nemen voor ontspanning. En zonder stil te staan bij die dingen die je werkgeluk brengen. Dingen zoals de band met je collega’s, werken aan je eigen ontwikkeling en je talenten optimaal kunnen inzetten. We zetten dit niet bovenaan in onze prioriteitenlijst. Het bungelt vaak ergens onderaan, bij ‘overig’ wanneer er tijd over is…..

Waarom maken we deze dingen die van grote impact zijn op ons werkgeluk, dan niet even belangrijk als het werk “af” krijgen?

Werk is nooit helemaal af en zelfs op een dag dat er minder werk ligt, zoeken we het wel op. Omdat we vinden dat dit moet? Omdat we ons anders schuldig voelen naar onze collega’s of onze werkgever?

Waarom zou je op zo’n moment niet juist ruimte inplannen voor jezelf? Om die ene training te volgen, die je allang wilde volgen, dat artikel te lezen wat je interessant leek of na te denken over je persoonlijke ontwikkeling?

Waarom maken we werken aan de relatie met je collega’s niet ook prioriteit, zodat we er ook echt tijd en ruimte voor maken? Bijvoorbeeld om samen in te zoomen op behaalde successen. Of om echt eens een goed gesprek te voeren met je collega, zonder dat je maar met een half oor luistert, omdat je voelt dat er nog zoveel werk gedaan moet worden?

Zou je niet naast je focusblokken met werktaken ook een blok in kunnen plannen voor jezelf en je collega’s?

Om tijd te nemen voor werkgeluk en voor je werkrelaties. Met als resultaat vaker in een flow kunnen komen. Een ontspannen werksfeer ervaren én je werk ook nog met voldoening af krijgen!

En ja het blijft druk. Maar hoe ontspannen je met die druk omgaat, bepaal jijzelf. Als iemand ziek is, draait het werk toch ook gewoon door? Dus een paar uur per week inplannen voor jezelf en je collega’s moet zeker lukken. Het draagt tenslotte bij aan jouw eigen werkgeluk, gezondheid en werkflow!

Deel het met anderen: