Playful samenwerken

Playfulness

Bevordert werkgeluk en helpt tegen stress, verveling en weerstand

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat speelser werken een positief effect heeft op je humeur, op het contact met je collega’s en op de Joy die je ervaart op je werk. Door speelse elementen aan je werk toe te voegen, stimuleer je jouw spontaniteit, creativiteit en je pro-activiteit. Kortom het motiveert.

Wat is Playfulness en Playful werken? 

Playfulness kan letterlijk worden vertaald met speelsheid. Playful werken wordt ook wel Playful Work Design genoemd en gaat over het herontwerpen van je taken en werkzaamheden, zodat ze leuker voor je zijn (fun to do) en meer uitdagend. Als volwassene zijn veel mensen echter vergeten hoe te ‘spelen’. We denken dat dit raar gevonden wordt of collega’s durven niet uit de comfortzone van de normale ’team werkwijze’ te stappen.

Wat hoort bij playful werken is:

🔴 Geen goed & fout versus (ver)oordelen

🟢 Willen versus moeten!

🟡 Ontspannen versus gespannen

🧩 Plezier in competitie versus druk om te presteren

🟠 Genieten, lekker bezig zijn versus doelgerichtheid

🔵 Wil om te veranderen/verbeteren versus starten vanuit weerstand

🟣 Ontdekken & experimenteren versus werken vanuit een vast plan

🧩 Creatie modus versus reactief werken

Hoe stimuleer je als HR of leidinggevende dit playful werken in de praktijk?

Bij playful werken draait het vooral om dit te doen vanuit autonomie & intrinsieke motivatie.

Voor iedereen zijn andere elementen belangrijk om playful te kunnen werken. Voor de één past bijvoorbeeld goed het competitie element erbij, voor een ander juist alleen de fun. Het is daarom ook belangrijk het playful werken bottom-up, vanuit medewerkers en de teams zelf te laten ontstaan. Je kunt het als leidinggevende of HR wél stimuleren, door ruimte te geven voor brainstormsessies, jobcraften ed. Wakker ’t vuurtje van initiatieven onder de collega’s aan. Inspireer door het zien en delen van leuke voorbeelden van speelser werken binnen de organisatie.

Voorbeelden uit de praktijk

Een projectteam stimuleren:

Zorg dat je bij de start van het project aanwezig bent vanuit interesse en om het team ideeën te geven hoe ze het project uitdagend en leuker kunnen maken. Humor verbindt en stimuleert speelsheid. Laat het team het project opdelen in etappes en verzin samen grappige namen voor die etappes. Vier met elkaar dan de binnen de tijd behaalde etappes. Misschien wint er iemand een leuke bolletjestrui😉? Laat het team zelf beloningen bedenken. Die top gaan jullie vast bereiken, maar wat maakt het beklimmen van de laatste etappe en het behalen van die top nog mooier/feestelijker? (iedere collega kan bijvoorbeeld vooraf iets leuks voor de ander regelen, om aan elkaar te geven of op te sturen na het bereiken van de top)

Laat de creativiteit erop los met elkaar!

Gebruik teamenergizers:

Een goede tool voor het toevoegen van zo’n speels element in een werkweek is een teamenergizer. Bijvoorbeeld iedere vrijdagochtend vanaf nu hebben we een team-up moment en regelt iemand uit het team een energizer. Zoals een zelfgebakken cake, verzoeknummers draaien, een sportieve activiteit, of een team vragenspel met leuke weetjes vragen voor je collega’s (bedenk nieuwsgierige vragen als: wat staat er op jouw bucketlist? Of waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?)

De uitdaging is om deze momenten er structureel in te houden en niet op zij te laten schuiven door ‘drukte’. De teambinding zelf is net zo goed een prioriteit!

Pas game based learning toe:

Er zijn bedrijven die spellen op maat voor je maken, waarin het te leren doel/gedrag/leerstof/etc. wordt verwerkt. Deze kun je inzetten bij verandertrajecten, maar ook voor het (aan)leren van belangrijke, maar saaie leerstof bijvoorbeeld. Serious gaming wordt het ook wel genoemd. Een complex vraagstuk wordt tastbaar gemaakt en door oefenen (vallen en opstaan) worden medewerkers wijzer.

Net als bijvoorbeeld in gemeenteland, waar de uitgebreide regels uit de nieuwe omgevingswet op een actieve en speelse wijze in ieders systeem komen door middel van een live omgevingsspel. Met meerdere teams onder leiding van een spelleider werd dit spel gespeeld, waarin verschillende casussen binnen een bepaalde tijd met elkaar moeten worden aangepakt met toepassing van de nieuwe wet.

Tot slot: ga met collega’s naar buiten 🌳 

Het buiten met elkaar in beweging zijn verbindt, inspireert en bevordert niet alleen de gezondheid maar ook de creativiteit. Plan een overleg bijvoorbeeld eens wandelend (liefst in een inspirerende omgeving).

En wil je jouw team helpen om buiten hun comfortzone te stappen en het plezier van speelser samenwerken te ervaren?

Kijk op Playfulness teambuilding

Deel het met anderen: