Speelser werken

Speelser werken, hoe doe je dat?

Eerder deelde ik al dat uit recent onderzoek is gebleken dat speelser werken een positief effect heeft op je humeur en op het contact met je collega’s. Door speelse elementen aan je werk toe te voegen, stimuleer je je spontaniteit en creativiteit. Het motiveert.

Maar hoe doe je dat nu speelser werken?

Ik zal dit toelichten aan de hand van volgend voorbeeld: de bergetappe

Stel je hebt een hele zware uitgebreide klus waar je aan moet beginnen. Waar je als een berg tegenop ziet….

Visualiseer je dan een echte berg en deel deze klus op in bergetappes. Bedenk van te voren hoe het zou voelen als je die berg bedwongen hebt. Begin aan etappe 1 en weet dat na elke zware etappe een vlakker stuk komt om te rusten. Stel jezelf een tijdslimiet voor elke etappe en stimuleer jezelf om sneller te zijn dan de tijd die je hebt. Beloon jezelf als je het binnen de tijd hebt gehaald! Heb je de een na laatste etappe behaald? Yes nog maar 1 te gaan en dan ben je bij de top!

Dit kun je uiteraard ook doen samen met collega’s waarmee je aan een project werkt. Je viert samen de binnen de tijd behaalde etappes. Misschien wint er zelfs iemand een leuke bolletjestrui? En voor als jullie de top gaan beklimmen, kan iedere collega vooraf iets leuks voor de ander regelen, om op te sturen na het bereiken van de bergtop!

Een ander voorbeeld van het toevoegen van zo’n speels element is een team vragenspel (in plaats van de koffie momentjes die we nu missen).

Maak een lijst met 6-10 interessante vragen voor jou en je collega’s. Bijvoorbeeld: wat staat er op jouw bucketlist? Of waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken? Die vragen nummer je. Gebruik een online rad van fortuin (PiliApp) om een nummer te draaien en de collega beantwoord de vraag. Of nog makkelijker, je download mijn team dobbelspel! https://sashteamtrainingen.nl/workshop-teamboost/#Dobbelspel

Hoe kan jij je werk speelser maken? Denk er eens over na, baat het niet dan schaadt het niet;) Het maakt je in ieder geval creatiever. En heb je een leuk idee, deel het!

Deel het met anderen: