Welke subpersonen zitten er in jouw team?

In een team werken mensen samen. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Ieder is opgegroeid met eigen overtuigingen, lessen en ervaringen. Een collega kan hierdoor maar zo iets bij jou triggeren. Een kant van jezelf die je nooit hebt willen laten zien of die vaak veroordeeld is door anderen. Dan vind je dat gedrag bij een collega uiteraard niet kunnen, irritant of kun je er zelfs boos van worden. Of het gedrag van een collega of leidinggevende zorgt er juist voor dat je je wilt verstoppen en je je niet durft te uiten. 

Subpersonen

Een team bestaat niet alleen uit collega’s, maar vaak ook nog eens uit meerdere subpersonen. Iedereen heeft door de jaren heen verschillende subpersonen in zich ontwikkeld. Die allemaal iets willen of vinden. Denk aan de stemmen die je in je hoofd hoort als je voor een belangrijke keuze staat en je afwegingen moet maken. Of wanneer je op iets bent aangesproken wat je raakt. Dan hoor je het ene moment: joh je hoeft je er toch niets van aan te trekken en het andere moment, had ik dit maar gezegd of een volgende keer moet ik het zo aanpakken

Je hebt vast ook al eens termen als ‘innerlijke criticus’, ‘perfectionist’ of bijvoorbeeld ‘een pleaser’ gebruikt of gehoord.

Al die subpersonen in je team maakt het soms best lastig om elkaar te kunnen begrijpen en te vinden. Of goed te communiceren met elkaar.

Vaak is een aantal subpersonen sterker aanwezig en andere zijn juist weggedrukt. Dus als 2 collega’s met elkaar samenwerken, werken ze niet met 1 maar soms wel 8 of meer verschillende subpersonen. Die allemaal verschillende gevoelens en gedrag kunnen laten zien. Er zijn maar weinigen die zich hiervan bewust zijn en vanuit het neutrale midden, vanuit hun echte zijn, in gesprek kunnen gaan met de ander. Meestal ga je in gesprek vanuit een paar subpersonen met sterke overtuigingen die van jongs af aan ontwikkeld zijn.

Interessant boek om hier meer inzicht in te krijgen is: “Ik ken mijn Ikken” van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn.

Poeh klinkt allemaal best ingewikkeld en vermoeiend hè?

Het oordeelloos kunnen luisteren, neutraal met afstand kunnen kijken, perspectieven afwegen en dan pas je mening, beslissing of antwoord vormen is voor veel mensen dan ook lastig. Evenals het ontvangen van feedback, zonder je (vanuit 1 of meerdere subpersonen) aangevallen te voelen.

Hoe kun je dit dan vereenvoudigen en goed begeleiden?

  • Voor een goede en oprechte samenwerking in een team is het belangrijk dat er naast een gezamenlijke missie, aandacht is voor persoonlijk leiderschap én aandacht voor elkaar goed leren kennen, vertrouwen en begrijpen.
  • Bij het begeleiden en nemen van team besluiten is het belangrijk dat: 1. de subpersonen in iemand zelf zich gehoord voelen en 2. dat alle collega’s bij het nemen van het besluit zich betrokken voelen.
  • Communicatie in vereenvoudigen; mijn visie hierop is als volgt: 

Goed communiceren start met weten wie je bent en vanuit jezelf nieuwsgierig zijn naar en vertrouwen hebben in de ander. Vervolgens jezelf en de ander waarnemen zonder oordeel, wetende dat ook de ander vanuit zijn of haar beste weten en intentie handelt en spreekt.

Een mooi citaat uit het boek Flow en de kunst van het zakendoen van Jan Bommeréz:

Communicatie betekent in essentie iets op liefdevolle wijze delen en elkaar wederzijds dienen.
Communicatie die het hart buitenspel zet kan nooit echte communicatie zijn. 

Oftewel wie echt communiceert, luistert met het hart open om echt te willen begrijpen!

Alle goedbedoelde communicatietechnieken en trainingen ten spijt, dit is de basis waar je de collega’s in het team kunt helpen bewust van te worden! Start met jezelf goed kennen, je collega’s goed leren kennen en luisteren met je hart open om echt te willen begrijpen, dan volgt betere en heldere communicatie vanzelf.

Is er aandacht voor persoonlijk leiderschap nodig in jouw team? Kijk dan op www. joyfulness.company en vraag naar het persoonlijk leiderschapsprogramma

Wil je dat het team elkaar beter leert kennen, begrijpen en inzicht krijgt in hoe uit je comfortzone kunt stappen en elkaars energie kunt versterken, dan is de teamdag samenwerkplezier een aanrader:

www.sashbuiten.nl/teamdag-samen-werkplezier/

Deel het met anderen: